July 20, 2012

Brusselicious (part 3 -end)

This plaque at the bottom of the sculpture pole shows the title "Melting Pot" and says that 19 faces of people represent the cultural life of Brussels: "Facial expressions of pleasure engender a sense of shared indulgence".
Enjoying mussels is one of the things to do when visiting Belgium.  Many restaurants in Brussels, especially those located around the Grand Place, have them on the menu. 
I agree that Belgium can not claim sole propriety to mussels and fact is that the origin of the served mussels often is to be found in France or the Netherlands. Nevertheless,  Belgians consider moules frites, or mussels with fries as a national dish which is of course the reason why I show them to conclude my little series on Brussselicious.
http://culinarytravel.about.com//od/internationaltravel/tp/BelgianFoodieGuide.htm
http://www.foodwise.be/2012/05/mussels-with-belgian-fries-for-food.html

21 comments:

  1. Bier! natuurlijk ook, hoe kan ik dat vergeten.
    Heb deze week in de krant gelezen dat de Belgen de grootste mossel-eters ter wereld zijn. En waarschijnlijk ook de grootste champagne en bierdrinkers, chocolade-eters,... wat zijn we toch een fijn land :)

    Fijn weekend en een prettige nationale feestdag
    Elektra

    ReplyDelete
  2. Wat me steeds verwondert is dat buitenlanders ons steevast met wafels associëren...
    Ik denk dat bier, chocolade, frieten en mosselen toch typischer zijn voor België dan wafels!

    Je brengt hier wel een interessante reeks!

    ReplyDelete
  3. Ik vind de beelden toch wel grappig, zo uitvergroot kijk je weer anders tegen de dagelijkse dingen aan.

    ReplyDelete
  4. I lived in France for a number of years. It took me awhile to figure out that moules frites didn't mean fried mussels. Once I got that down, I enjoyed moules frites many times! :)

    ReplyDelete
  5. Bier en mosselen mmmmm...lekker gewoon. Wat leven we toch in een culinair verfijnd land @->--
    Fijne feestdag morgen!

    ReplyDelete
  6. Ciao, che voglia di cozze che mi hai fatto venire. Buon fine settimana.
    Antonela

    ReplyDelete
  7. Ciao, che voglia di cozze che mi hai fatto venire. Buon fine settimana.
    Antonela

    ReplyDelete
  8. Anni,

    I really like the first image with the smiling faces of Belgium. That is really cool!

    I'm not much of a seafood eater and have never tried mussels... :)

    ReplyDelete
  9. I love the image of the smiling faces of Belgium, too, Anni! I love mussels!! Hope you have a great weekend!

    ReplyDelete
  10. So cool photos :)
    Thanks for visit.
    http://ilkavontorok.blogspot.com/

    ReplyDelete
  11. Brussels, Mussels and beer, if this is not a good combination, what is?

    Greetings,
    Filip

    ReplyDelete
  12. Hallo Anni
    Ja dat bier hoort er natuurlijk ook bij.
    Groeten Bets

    ReplyDelete
  13. Mosselen, ik vind ze heerlijk en we eten ze wel regelmatig. Wij eten er stokbrood met kruidenboter bij, mmmmmmmmmmmmmm lekker. Met wafels heb ik de belgen nog nooit geassosieerd, wel heerlijke Vlaamse frieten.

    ReplyDelete
  14. Bonne fête demain! Belles photos!

    ReplyDelete
  15. Hallo Anni,
    Een mooie afsluiter van deze aangename reeks!
    Groetjes en prettige feestdag,
    Frans

    ReplyDelete
  16. They are certainly fun sculptures and something different.

    ReplyDelete
  17. So cool this Brusselicious series!

    ReplyDelete
  18. Anche se non mi piace molto l'arte moderna devo dire che queste sculture, come le precedenti, mi interessano. Buona domenica.

    ReplyDelete
  19. I like the idea of the first sculpture, but it does look a tad bit creepy... :)

    ReplyDelete
  20. Frankrijk? In Parijs heb ik ooit de beste oesters gegeten, maar voor de beste mosselen denk ik zeker niet terug een Yerseke maar aan "Aux Armes de Bruxelles".
    Moules au vin blanc, Mmmm!!
    Het is natuurlijk reeds een 20tal jaren geleden ;-)

    ReplyDelete