At every street corner in towns in the Netherlands, typical scenes are just ready to be captured. Yesterday at the market in Leiden, hundreds of Dutch stood in line to consume the maatjes (soused herring). The maatjes, I was told, arrived a bit late this year. Connoisseurs say that there is only one way to eat them: holding the fish by the tail, lowering it into the mouth and tilting your head backwards to enjoy.
June 30, 2013
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
My cats really like herring!
ReplyDeletemaybe are of Dutch descent?
DeleteOh for a herring....maatjes would be perfect...but any herring would do!
ReplyDeletethey say it's heathy 'en plus' !
DeleteI love that first photograph.
ReplyDeletethanks, Randy
DeleteZo, speciaal voor de haring naar het noorden? Ik moet bekennen dat ik er niet zo van houd en al helemaal niet zo boven mijn hoofd in mijn mond laten glijden. Brrrr.
ReplyDeleteNeen, Biebkriebels, niet echt daarvoor speciaal naar het noorden. Ik moest taxi doen naar Schiphol en heb van mijn reis genoten, zoals je kan zien.
DeleteI love going to the these kinds of markets and, fortunately, we do have some good ones -- not as good as the ones in Seattle or in Europe, but still a fun place to shop! Have a great week!
ReplyDeleteme too, Sylvia, I always like to mingle with the locals when I travel and markets are the best
Deleteone meets the people, discovers new foods and learns new customs.. even at the neighbors.
Ciao Anni, vedendo la prima foto credevo si trattasse di Venezia, ma già alla seconda, vedendo le forme di formaggio, quello che noi italiani chiamiamo "olandese", ho capito dove ti trovavi. Le foto sono veramente indovinate ed a me ed i miei gatti piace quella del banco di pesce. Buona settimana.
ReplyDeleteCiao Elio,
Deletesi Venezia e Amsterdam... siamo in Olandia!
buona settimana !
Love your shots.
ReplyDeleteAnd I love pickled herring, and that wonderful cheese.
Yum.
thanks Rick
DeleteI am not such a herring person myself!
adore all sorts of cheeses, including the dutch ones
oh, I love maatjes, but I prefer to eat them in a more civilize manner :)
ReplyDeleteas one can expect from a civilized lady!
DeleteHallo Anni,
ReplyDeleteHeel Holland in een paar foto's :-)
Knappe reeks!!!
Groetjes, Frans
het grappige eraan, Frans, was dat deze foto's zich aandienden, automatisch en spontaan, de ene na de andere, in no time at all!
Deletehet is er veel gemakkelijker van 'typische' zaken te fotograferen dan anywhere else..
..en Annie heb de de matjes nog geproefd??? Ze zijn zo lekker en gezond. Lieve groeten, Dietmut
ReplyDeleteik durf het niet luidop zeggen, Dietmut maer het antwoord is 'neen' (niet geproefd)
DeleteNederland is leuk, ik woon er heel graag en het neemt ook de eerste plaats in op mijn blog met 183 artikelen. Als Belg staat Belgie op de tweede plaats soms met pijn in het hart.
ReplyDeleteGroetjes,
Filip
Great photos! I love this look at a slice of Dutch life. And i've never had maatjes, but if i ever go to Leiden, i will definitely sample one. And i'll eat it the way you say here, and enjoy. :) After all, when in Rome.. or Leiden.. :D
ReplyDeletethere is a lot to that saying, Mary
Deletethank you for your visits and comments
Maatjes..., Anni, een delicatesse... ! Al eens gerookte geproefd ? Slechts enkele dagen te verkrijgen, hier en daar in Vlaanderen...
ReplyDeleteLie(f)s.
haat te moeten toegeven, Lies, dat ik ze liever aan mij laat voorbijgaan
DeleteHallo Anni
ReplyDeleteJa in Nederland weten ze wel wat lekker is. Mooie beelden uit ons landje.
Groeten bets
blij dat een Nederlander het goed vindt
Deletehet bood zichzelf aan, de foto's lagen er voor t grijpen en allemaal op enkele m2..
ReplyDeleteHallo Anni,
ReplyDeleteFraaie foto's!
Bijna overal eten ze haring van de staart, alleen in Amsterdam niet. Daar snijden ze ze in stukjes. Rare mensen hoor, die Amsterdammers :)
Heb ooit in Frankrijk gezien dat ze daar de haring "matjes" noemen.
Peter, bedankt, maar wie er "raar" is.... Amsterdammers, andere Nederlanders of Fransen (van Belgen spreken we uiteraard niet), laat ik liever in het midden.
Delete