June 30, 2013

Going North








At every street corner in towns in the Netherlands, typical scenes are just ready to be captured. Yesterday at the market in Leiden, hundreds of Dutch stood in line to consume the maatjes (soused herring). The maatjes, I was told, arrived a bit late this year. Connoisseurs say that there is only one way to eat them:  holding the fish by the tail, lowering it into the mouth and tilting your head backwards to enjoy.

30 comments:

  1. Oh for a herring....maatjes would be perfect...but any herring would do!

    ReplyDelete
  2. I love that first photograph.

    ReplyDelete
  3. Zo, speciaal voor de haring naar het noorden? Ik moet bekennen dat ik er niet zo van houd en al helemaal niet zo boven mijn hoofd in mijn mond laten glijden. Brrrr.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Neen, Biebkriebels, niet echt daarvoor speciaal naar het noorden. Ik moest taxi doen naar Schiphol en heb van mijn reis genoten, zoals je kan zien.

      Delete
  4. I love going to the these kinds of markets and, fortunately, we do have some good ones -- not as good as the ones in Seattle or in Europe, but still a fun place to shop! Have a great week!

    ReplyDelete
    Replies
    1. me too, Sylvia, I always like to mingle with the locals when I travel and markets are the best
      one meets the people, discovers new foods and learns new customs.. even at the neighbors.

      Delete
  5. Ciao Anni, vedendo la prima foto credevo si trattasse di Venezia, ma già alla seconda, vedendo le forme di formaggio, quello che noi italiani chiamiamo "olandese", ho capito dove ti trovavi. Le foto sono veramente indovinate ed a me ed i miei gatti piace quella del banco di pesce. Buona settimana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ciao Elio,
      si Venezia e Amsterdam... siamo in Olandia!
      buona settimana !

      Delete
  6. Love your shots.
    And I love pickled herring, and that wonderful cheese.
    Yum.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks Rick
      I am not such a herring person myself!
      adore all sorts of cheeses, including the dutch ones

      Delete
  7. oh, I love maatjes, but I prefer to eat them in a more civilize manner :)

    ReplyDelete
  8. Hallo Anni,
    Heel Holland in een paar foto's :-)
    Knappe reeks!!!
    Groetjes, Frans

    ReplyDelete
    Replies
    1. het grappige eraan, Frans, was dat deze foto's zich aandienden, automatisch en spontaan, de ene na de andere, in no time at all!
      het is er veel gemakkelijker van 'typische' zaken te fotograferen dan anywhere else..

      Delete
  9. ..en Annie heb de de matjes nog geproefd??? Ze zijn zo lekker en gezond. Lieve groeten, Dietmut

    ReplyDelete
    Replies
    1. ik durf het niet luidop zeggen, Dietmut maer het antwoord is 'neen' (niet geproefd)

      Delete
  10. Nederland is leuk, ik woon er heel graag en het neemt ook de eerste plaats in op mijn blog met 183 artikelen. Als Belg staat Belgie op de tweede plaats soms met pijn in het hart.

    Groetjes,
    Filip

    ReplyDelete
  11. Great photos! I love this look at a slice of Dutch life. And i've never had maatjes, but if i ever go to Leiden, i will definitely sample one. And i'll eat it the way you say here, and enjoy. :) After all, when in Rome.. or Leiden.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. there is a lot to that saying, Mary
      thank you for your visits and comments

      Delete
  12. Maatjes..., Anni, een delicatesse... ! Al eens gerookte geproefd ? Slechts enkele dagen te verkrijgen, hier en daar in Vlaanderen...
    Lie(f)s.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haat te moeten toegeven, Lies, dat ik ze liever aan mij laat voorbijgaan

      Delete
  13. Hallo Anni
    Ja in Nederland weten ze wel wat lekker is. Mooie beelden uit ons landje.
    Groeten bets

    ReplyDelete
  14. het bood zichzelf aan, de foto's lagen er voor t grijpen en allemaal op enkele m2..

    ReplyDelete
  15. Hallo Anni,
    Fraaie foto's!
    Bijna overal eten ze haring van de staart, alleen in Amsterdam niet. Daar snijden ze ze in stukjes. Rare mensen hoor, die Amsterdammers :)
    Heb ooit in Frankrijk gezien dat ze daar de haring "matjes" noemen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Peter, bedankt, maar wie er "raar" is.... Amsterdammers, andere Nederlanders of Fransen (van Belgen spreken we uiteraard niet), laat ik liever in het midden.

      Delete